DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
18 decembrie 2008
Nr. 351/VIII/3

COMUNICAT

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a inculpatului NICUŞOR DANIEL CONSTANTINESCU, preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă continuată.

Din rechizitoriul întocmit de procurori a rezultat următoarea stare de fapt:
În perioada mai-iulie 2008, Nicuşor Daniel Constantinescu, în calitatea de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa şi ordonator principal de credite, nu şi-a îndeplinit îndatoririle şi însărcinările în exerciţiul funcţiei, cu ştiinţă, în mod deliberat şi cu rea-credinţă, prin refuzul constant de a executa obligaţiile de plată ce rezultau din Memorandumul de finanţare nerambursabilă (semnat între Guvernul României şi Comisia Europeană), aplicat prin Contractul de Implementare a Măsurii ISPA ”Reabilitarea reţelei de canalizare şi a facilităţilor de epurare a apelor uzate în Constanţa” şi prin Contractul de execuţie a lucrărilor referitoare la investiţia “Conducte de descărcare în mare pentru Staţiile de epurare Constanţa Nord şi Eforie Sud”.
În baza documentelor menţionate, Consiliul Judeţean Constanţa era obligat să cofinanţeze în proporţie de 21% investiţia, în calitate de beneficiar local al acesteia.
Refuzul de a executa obligaţiile de plată sus-menţionate a avut drept consecinţă producerea unui prejudiciu în paguba S.C. RAJA S.A. Constanţa, cu afectarea bunului mers al investiţiei ce se realiza prin Măsura ISPA.
Ca urmare a neplăţii lucrărilor efectuate de constructorul angajat în realizarea investiţiei sus-menţionate, lucrările au fost temporar suspendate, constructorul solicitând penalităţi şi alte cheltuieli rezultate din pricina întârzierilor. Valoarea totală a acestor penalităţi şi cheltuieli suplimentare este de 1.006.658,97 euro, reprezentând prejudiciu în dauna RAJA Constanţa.
În cauză, Regia Autonomă Judeţeană de Apa (RAJA) Constanţa s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Judecătoria Constanţa.
Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

BIROUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE