DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 31 ianuarie 2022
Nr. 118/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 54/VIII/3 din 13 ianuarie 2022, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a unui inculpat persoană fizică fără calitate specială, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În cursul lunii decembrie 2021, inculpatul persoană fizică ar fi pretins de la administratorul unei societăți comerciale un comision cuprins între 7 și 15% (aproximativ 107.047 lei - echivalentul a 21.625 euro) din suma pe care societatea o avea de încasat de la Compania Națională Aeroporturi București S.A., promițând că, în schimb, își va exercita presupusa influență asupra conducerii Companiei Naționale Aeroporturi București S.A., astfel încât plățile să fie făcute înainte de scadență și fără întârzieri.

La data de 12 ianuarie 2022, inculpatul a primit o parte din suma pretinsă, respectiv 9.000 de euro, împrejurare în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE