DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 10 decembrie 2021
Nr. 1026/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ


Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna noiembrie 2021 - altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă - prin care 41 de inculpați (persoane fizice și juridice) au fost trimiși în judecată prin rechizitorii sau ca urmare a unor acorduri de recunoaștere a vinovăției, după cum urmează:

1. În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 290/VIII/3 din 9 aprilie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a doi inculpați (administratori de drept și de fapt ai unei societăți comerciale), pentru comiterea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (săvârșite sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
Între Agenția pentru Dezvoltare Regională și societatea reprezentată de cei doi inculpați a fost încheiat, în cursul anului 2014, un contract prin care se acorda o finanțare nerambursabilă pentru implementarea proiectului intitulat „Achiziționare instalație de cracare termică de deșeuri de cauciuc, localitatea Rupea, județul Brașov”.
Pentru a obține sumele de bani în cadrul programului derulat, administratorul de fapt al firmei ar fi oferit ajutor celuilalt inculpat pentru a crea un circuit comercial fictiv care a avut ca scop „justificarea” achiziționării respectivului utilaj industrial.
Inițial, administratorul de fapt ar fi vândut societății respective un utilaj asemănător, vechi, la valoarea de circa 650.000 euro, sumă care, în realitate, nu a fost achitată niciodată.
Ulterior, mai multe componente ale utilajului achizitionat în modalitatea de mai sus ar fi fost vândute în spațiul intracomunitar, în final acestea ajungând la o firmă din Ungaria care ar fi emis mai multe facturi ce au stat la baza accesării fondurilor nerambursabile de către firma inculpaților.
În realitate, „noul” utilaj industrial, în valoare de 6.239.321 lei (achitați din fonduri nerambursabile obținute în baza unor documente cu caracter inexact depuse administratorul de drept al firmei la Agenția pentru Dezvoltare Regională) nu a fost achiziționat niciodată.
Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma menționată mai sus, la care se adaugă accesoriile aferente (dobânzi și actualizarea cu indicele de inflație).

În vederea asigurării recuperării prejudiciului s-a dispus instituirea măsurii sechestrului asigurator asupra bunurilor mobile și imobile aparținând celor doi inculpați și a părții responsabile civilmente – societatea beneficiară a fondurilor nerambursabile.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Alba cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Craiova au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

MILOȘESCU VALENTINA, la data faptelor consilier în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) – Baia de Aramă, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată,
- fals intelectual, în formă continuată,
- fals informatic, în formă continuată,
- efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată,

persoană fizică, la data faptelor director al unei sucursale bancare, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
- fals informatic, în formă continuată,
- efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 - 2014, inculpata Miloșescu Valentina, în calitatea menționată mai sus, ar fi depus în numele a cinci fermieri (fără cunoștința acestora), la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false, inexacte și incomplete în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.
În cazul a trei dintre aceștia, inculpata Miloșescu Valentina ar fi introdus date informatice false în sistemul informatic ce deservea A.P.I.A., în scopul emiterii de către această instituție a deciziilor și ordinelor de plată, a dirijării sumelor de bani astfel obținute, în conturile bancare deschise pe numele acestora cu ajutorul celeilalte inculpate.
Ulterior, inculpata Miloșescu Valentina ar fi intrat în posesia cardurilor bancare emise, fără drept, pe numele celor trei fermieri pe care le-ar fi utilizat în folosul propriu, pentru plăți la comercianți și retrageri de numerar, de la ATM.
Prin aceste demersuri, inculpata Miloșescu Valentina ar fi intrat în posesia sumei totale de 272.258 lei, reprezentând fonduri nerambursabile ce li se cuveneau celor cinci fermieri.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.
În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cele două inculpate.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (06.02.2024):

Prin decizia penală nr. 1684 din 20.10.2023 Curtea de Apel Craiova a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatelor Miloșescu Valentina și U.Ț.C.M., pentru infracțiunile reținute în sarcina lor, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă pe inculpata U.Ț.C.M. în solidar cu coinculpata Miloșescu Valentina, la plata partea civilă, Agenția de plăți și Intervenții pentru Agricultură, a sumei de 177.626,97 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.
Obligă pe inculpata Miloșescu Valentina la plata partea civilă, Agenția de plăți și Intervenții pentru Agricultură, a sumei de 94.630,82 lei, cu titlu de daune materiale, la care se adaugă dobânzi și penalități calculate până la data plății efective.

DEFINITIVĂ



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Galați au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada noiembrie 2018 – martie 2020, inculpata ar fi promis mai multor persoane că își va trafica influența pe care afirma că o avea asupra unui ofițer de poliție din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (S.P.C.R.P.C.I.V.) Galați pentru a le facilita acestora promovarea probei practice a examenului auto și programarea preferențială la susținerea acelei probe.
Pentru aceste „servicii”, inculpata ar fi pretins de la persoanele respective sume de bani cuprinse între 500-700 euro (în total 3.200 euro) din care a primit 2.500 euro. Ulterior, din cauză că două dintre persoane nu au promovat proba practică, inculpata le-ar fi restituit banii primiți (în total 900 euro).

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținută în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- trei ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de patru ani și interzicerea pe o perioadă de cinci ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Galați.

Anterior, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat acorduri de recunoaștere a vinovăției cu șapte inculpați, cumpărători de influență.

În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea ofițerilor de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție și din partea Direcției de Operațiuni Speciale.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unei inculpate, în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de trafic de influență, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpata, prevalându-se de o presupusă influență pe care ar fi avut-o asupra membrilor Comisiei de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap Iași, ar fi pretins de la mai multe persoane sume de bani cuprinse între 400 și 9.000 lei și ar fi primit în total suma de 90.190 lei.
Banii respectivi ar fi fost pretinși și primiți de inculpată pentru a ajuta persoanele respective sau rude ale acestora să obțină indemnizații de încadrare în grad de handicap, în condițiile în care, în mod normal, acestea nu ar fi beneficiat.

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Iași.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
- două persoane fizice, administratori ai SC Silo Impex 2007 SRL, cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată,
- SC SILO IMPEX 2007 SRL (mun. Constanța) cu privire la săvârșirea unei infracțiuni de evaziune fiscală, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2007-2010, cei doi inculpați, în calitate de administratori ai SC Silo Impex 2007 SRL, ar fi evidențiat în actele contabile ale societății pe care o administrau un număr de 847 de facturi fiscale privind cheltuieli cu achiziții fictive de cereale.
Prin aceste demersuri ar fi fost produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare de 49.490.541lei, reprezentând TVA în cuantum de 27.778.427 lei și impozit pe profit în cuantum de 21.712.114 lei.
Agenția Națională de Administrare Fiscală s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 191.912.009 lei.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a nouă inculpați (din care cinci sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor (comise sub forma autoratului, complicității și a instigării).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2012 – octombrie 2015, în contextul implementării proiectului „Centru de întreținere corporală și înfrumusețare Day Spa N. P+E+M și împrejmuire”, administratorul de drept al SC Nikit Consulting SRL (jud. Brașov), la instigarea administratorului de fapt, (ambii inculpați în prezenta cauză) ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit mai multe documente false (14 facturi fiscale emise de inculpata SC Strarom Impex SRL precum și înscrisurile justificative ale acestora), care priveau contravaloarea unor lucrări de construire nerealizate în realitate.
Prin aceste demersuri, SC Nikit Consulting SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 837.896 lei.
De asemenea, prin înregistrarea în contabilitate a celor 14 facturi emise de către inculpata SC Strarom Impex SRL, ce conțineau operațiuni nereale, inculpata SC Nikit Consulting SRL ar fi dedus în mod nelegal TVA în valoare totală de 214.126 lei. Ulterior, acele operațiuni nereale ar fi stat și la baza a 2 solicitări de rambursare de TVA întocmite de inculpata SC Nikit Consulting SRL (din care a fost aprobată doar una dintre ele), ocazie cu care organele fiscale au acceptat rambursarea a 120.030 lei.
În același context, pentru a se disimula faptul că sumele de bani obținute de inculpata SC Strarom Impex SRL din achitarea celor 14 facturi (1.050.899,55 lei) proveneau din săvârșirea unor infracțiuni, acestea ar fi fost “transferate” către alte trei firme controlate de administratorul de fapt al SC Nikit Consulting SRL.
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale și Agenția Națională de Administrare Fiscală au comunicat că se constituie parte civilă cu sumele de 732.146 lei și respectiv 214.126 lei.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți inculpații.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, în cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunilor de: complicitate la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, complicitate la evaziune fiscală, complicitate la spălarea banilor, toate săvârșite în formă continuată.
În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 (doi) ani și 11 luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 (trei) ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (din care trei sunt societăți comerciale) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, evaziune fiscală, spălare a banilor (comise sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
1. În cursul anului 2015, în contextul implementării proiectului „Creșterea Competitivității Economice”, administratorul de drept al SC Katel Group SRL ar fi depus la Agenția pentru Dezvoltare Regionala Nord-Est (ADR NE) mai multe documente (facturi) în care au fost înscrise împrejurări necorespunzătoare adevărului cu privire la prețul produselor achiziționate în cadrul realizării proiectului.
Practic, ar fi fost conceput și aplicat un mecanism de creștere artificială a prețului acelor echipamente beneficiind de sprijinul celorlalți inculpați care au acceptat cu știință ca societățile comerciale pe care le dețineau să fie interpuse în lanțul de achiziție a echipamentelor finanțate din fonduri europene în vederea măririi substanțiale a prețului de achiziție.
Prin aceste demersuri, SC Katel Group SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare totală de 392.578 lei.
2. În perioada 2010-2015, administratorii SC Katel Group SRL., SC Katel Route SRL și ai SC Optisem Service SRL, inculpați în prezenta cauză, ar fi înregistrat în evidențele contabile cheltuieli ce nu au la bază operațiuni reale, respectiv prestări servicii ce nu au fost efectuate, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.
Acționând în această manieră, ar fi fost cauzat bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 871.265 lei, din care impozit pe profit de 334.372 lei și TVA de 536.892 lei.

În cauză, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene și Agenția Națională de Administrare Fiscală s-au constituit parte civilă.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de toți oamenii de afaceri, inculpați în prezenta cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Neamț cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente (adeverințe și tabele centralizatoare) în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 247.790 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Cluj.



9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a trei inculpați (doi oameni de afaceri și S.C. Montes Tour S.R.L) pentru săvârșirea unor infracțiuni de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și cu consecințe deosebit de grave (comise sub forma autoratului și a complicității).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011 – 2012, în contextul implementării proiectului „Ferma piscicolă cu creștere în sistem superintensiv – N, jud Prahova”, administratorul S.C. Montes Tour S.R.L, beneficiind de ajutorul celuilalt om de afaceri, ar fi fraudat procedura de achiziție publică desfășurată în contextul menționat mai sus și ulterior ar fi depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale mai multe documente false (situații de lucrări, facturi, proces verbal de recepție la terminarea lucrărilor, etc.).
De menționat este faptul că, firma câștigătoare a licitației, controlată de același om de afaceri, nu avea resursele umane și logistice necesare realizării unui astfel de proiect (pe toată perioada “executării” contractului de lucrări a avut doar doi salariați).
Ulterior acestor demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 2.757.894 lei, sumă cu care Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale s-a constituit parte civilă în procesul penal.

În cauză, au fost dispuse măsuri asigurătorii față de cei doi oameni de afaceri.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Prahova cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



10. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Oradea au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2018, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemei de sprijin „M1.P1-Livezi-Sprijin conversia agric. Ecol”, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 21.539 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură nu s-a constituit parte civilă în cauză deoarece debitul a fost achitat integral de inculpată.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Bihor.



11. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unei inculpate, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de instigare la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2014, inculpata, ar fi determinat-o pe mama sa (în prezent decedată) să depună, prin intermediul unui mandatar, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente ce aveau la bază un contract de arendă încheiat în mod fictiv, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată în condițiile în care acele suprafețe de teren nu au fost exploatate în mod efectiv.
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 594.912 lei. În cursul anului 2021, inculpata a consemnat într-un cont bancar suma menționată mai sus.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Brașov.

Prin decizia penală nr. 16 din 11.01.2024, Curtea de Apel Brașov a dispus încetarea procesului penal pornit împotriva inculpatei C.S.M., pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale.
Obligă inculpata să plătească părții civile, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură suma de 571.222,15 lei, reprezentând accesoriile fiscale calculate pentru debitul principal în cuantum de 597.912,27 lei, de la data efectuării plății și până la data de 8.06.2021.
Constată că inculpata a consemnat la A.N.A.B.I. debitul principal în valoare de 594.912,27 lei, conform ordinelor de plată atașate în dosarul de urmărire penală, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură urmând să recupereze acest prejudiciu prin eliberarea sumei de bani din acest cont.
Obligă inculpata la plata sumei de 4.000 lei, reprezentând cheltuieli judiciare avansate de stat.

DEFINITIVĂ



12. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care erau consemnate date false și inexacte în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru o suprafață de teren pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 66.934 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Tulcea cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



13. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a unui inculpat, persoană fizică, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 - 2014, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente false (contract de arendă, adeverințe) în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață, pentru o suprafață de teren (3,24 ha) pe care nu o deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 5.137 lei.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Dâmbovița cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Actualizare (17.04.2024):

Prin decizia penală nr. 319 din 28.03.2024 Curtea de Apel Ploiești a dispus achitarea inculpatului E.S., pentru infracțiunea reținută în sarcina sa, întrucât fapta nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege.
Respinge acțiunea civilă formulată de partea civilă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Regionale – Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură ca nefondată.

DEFINITIVĂ



Actualizare (25.03.2022):

14. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatei CARDOȘ LEONTINA, la data faptei consilier în cadrul Primăriei Predești, județul Dolj, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 14.05.2014, inculpata Cardoș Leontina, în calitate de consilier în cadrul Primăriei comunei Predești, județul Dolj, ar fi completat o adeverință prin care ar fi atestat în mod fals că o persoană fizică ar deține 127,2 hectare de teren agricol în arendă, deși în fapt persoana respectivă ar fi utilizat și ar fi avut declarate la Registrul Agricol al Primăriei comunei Predești suprafețe în cuantum total de doar 64,43 hectare de teren agricol.
Ulterior, persoana respectivă ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) adeverința eliberată de inculpată, obținând pe nedrept suma totală de 50.182,77 lei, reprezentând sprijin financiar nerambursabil pentru campania pe anul 2014.
În cauză au fost dispuse măsuri asiguratorii asupra bunurilor imobile și mobile ce aparțin inculpatei Cardoș Leontina, până la concurența sumei menționată anterior.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a dreptului de a ocupa o funcție de conducere în cadrul unei persoane juridice de drept public.
În legătură cu faptele prezentate anterior se desfășoară în continuare cercetări și față de alte persoane.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Dolj.



Actualizare (14.07.2022):

15. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordurile de recunoaștere a vinovăției a inculpaților:
LOTOROȘANU ION, la data faptelor funcționar public în cadrul Primăriei comunei Bala, județul Mehedinți, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată și fals intelectual în formă continuată
persoană fizică, soția primului inculpat, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată

În acordurile de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2009-2014, inculpatul Lotoroșanu Ion ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care erau consemnate date false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate. În perioada 2012-2014, soția primului inculpat ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente în care erau consemnate date false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Documentele depuse de cei doi inculpați ar fi fost completate sau semnate la diferite rubrici cu mențiuni false, inexacte sau incomplete de către inculpatul Lotoroșanu Ion.
Prin aceste demersuri cei doi inculpați ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 79.307 lei pentru campaniile din perioada 2009-2014.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 79.307 lei, la care se adaugă dobânzile și penalitățile prevăzute de legislația în vigoare.
În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra bunurilor imobile ce aparțin inculpaților.
În prezența avocaților, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- pentru inculpatul Lotoroșanu Ion o pedeapsă de 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și 6 luni și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice, de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat și de a ocupa funcția, de a exercita profesia sau meseria ori de a desfășura activitatea de care s-a folosit.
- pentru a doua inculpată o pedeapsă de un an și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarele de urmărire penală privindu-i pe inculpați împreună cu acordurile de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Mehedinți cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse.



Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 11 octombrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 septembrie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 23 iunie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 17 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 01 februarie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 29 iunie 2022