DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 5 octombrie 2021
Nr. 868/VIII/3

BULETIN DE PRESĂ



Biroul de Informare și Relații Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupție în luna septembrie 2021, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:

1. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Iași au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

APOSTOL CONSTANTIN, la data faptei primar al comunei Balș, județul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,

FLOREA MIHAI, la data faptelor agent agricol în cadrul Primăriei comunei Balș, județul Iași, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
Cei doi inculpați, în calitățile menționate mai sus, în perioada 2011-2014, i-ar fi pus la dispoziție președintelui unei asociații de crescători de animale mai multe documente false (adeverințe) din care ar fi reieșit că fermierul ar deține animale (bovine, ovine și ecvidee) pe care acesta însă nu le avea în realitate. Acesta din urmă le-ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) pentru a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică.
Prin aceste demersuri, președintele asociației respective ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 657.837 lei sumă cu care A.P.I.A. s-a constituit parte civilă în cauză.

În cauză, a fost dispusă măsura asigurătorie a sechestrului asupra unor bunuri imobile ce aparțin inculpaților.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Iași cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



2. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
- persoană fizică, reprezentant legal al SC Cons Construct Plan SRL și al unei PFA, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene,
- SC Cons Construct Plan SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 - 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil în legătură cu realizarea proiectelor „Dotare birou de inginerie și consultanță tehnică” și „Ferma (...), județul Bihor”, reprezentantul legal al celor două entități ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente în care erau consemnate date false. În cuprinsul unora dintre aceste înscrisuri era menționată achiziția unor bunuri supraevaluate în medie cu de 15 ori peste valoarea pieței.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut fonduri nerambursabile în valoare totală de 365.546 lei, sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În prezența avocaților aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și și interzicerea pe o perioadă de doi ani, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a accesa fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
- amendă în sumă de 13.000 lei și interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.

Dosarul de urmărire penală privind pe cele două inculpate împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bihor.



3. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată,
în stare de arest preventiv, a unui inculpat persoană fizică, deținător al unor societăți comerciale, sub aspectul săvârșirii a două infracțiuni de șantaj, camătă și spălare a banilor, toate patru în formă continuată, și a unui inculpat persoană fizică, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de complicitate la șantaj și complicitate la camătă
și în stare de libertate a inculpatelor SC Amertrans SRL și SC Food Frigo Meat SRL, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de spălare a banilor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021, primul inculpat, cu ajutorul celui de-al doilea, ar fi exercitat acte de violență psihică și fizică asupra unei persoane vătămate, pentru a o determina să dea suma de 150.000 lei dintr-un împrumut acordat anterior.
În aceeași perioadă, primul inculpat ar fi exercitat constrângeri asupra unei alte persoane vătămate, pentru a o determina să dea mai multe sume de bani, precum și un autoturism, cu scopul de a obține foloase materiale injuste.
Totodată, în urma probelor administrate, ar fi reieșit că cel puțin începând din anul 2020, primul inculpat, beneficiind de ajutorul celuilalt, ar fi dat bani cu împrumut, cu o dobândă de 3 - 5% pe lună, ca îndeletnicire.
Același inculpat ar fi disimulat adevărata natură a sumelor date cu titlu de împrumut și respectiv încasate de la debitori, în săvârșirea infracțiunii de camătă, sub aparența nereală a unor relații comerciale licite, în realitate inexistente, derulate prin intermediul firmelor pe care le deține, respectiv SC Amertrans SRL și SC Frigo Food Meat SRL.
Astfel, inculpatul ar fi primit sume de bani de la datornici, inclusiv prin conturile bancare personale și ale societăților pe care le administrează, fiind notificat prin intermediul serviciilor de profil ale unităților bancare despre virarea sumelor respective.
Datele privind rulajele conturilor ar fi confirmat și împrejurarea că valoarea sumelor împrumutate și încasate în cursul anului 2020 și începutul anului 2021 de către inculpat ar fi fost de ordinul milioanelor de lei.
În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra mai multor bunuri imobile deținute de primul inculpat.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Călărași cu propunere de a se menține măsurile preventive și asiguratorii dispuse în cauză.



4. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a șapte inculpați (printre care trei oameni de afaceri, două societăți comerciale etc.), în sarcina cărora s-a reținut săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală comise în forma autoratului și a complicității.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada 2008 – 2009, unul dintre inculpați, administrator al societății comerciale M&D Sea Farers SRL, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaților fiscale și beneficiind de ajutorul altor doi inculpați, angajați ai aceleiași firme, ar fi înregistrat în contabilitate 455 facturi fiscale ce atestau activități de comercializare a peste 20.000 tone de produse petroliere (motorină și combustibil marin) ca operațiuni scutite de la plata accizelor aferente. În realitate, produsele respective ar fi fost destinate comercializării pe piața internă a carburanților auto.
Prin aceste demersuri ar fi fost produs bugetului de stat un prejudiciu în valoare de 27.273.573 lei, sumă cu care Agenția Națională de Administrare Fiscală a comunicat faptul că se constituie parte civilă în prezenta cauză.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.



5. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Oradea au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției inculpaților:
- persoană fizică, reprezentant legal al SC Adora&Raffele Consulting SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene,
- SC Adora&Raffele Consulting SRL, în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea infracțiunii de tentativă la folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2013, în contextul solicitării unui sprijin financiar nerambursabil, în valoare de 260.567 lei, în legătură cu proiectul „Dotare birou și achiziții de echipamente”, reprezentantul legal al SC Adora&Raffele Consulting SRL ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente și declarații în care erau consemnate date false.
Dosarul nu a mai fost acceptat la plata, deoarece A.P.D.R.P., în calitate de autoritate contractantă, a constatat că procedura de achiziție a bunurilor în cadrul proiectului a fost una formală, iar prețurile de achiziție ale acestora au fost supraevaluate.

În prezența avocaților aleși, inculpații au declarat expres că recunosc comiterea faptelor reținute în sarcina lor, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și sunt de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora, respectiv:
- opt luni închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a dreptului de a accesa fonduri din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori în numele ei,
- amendă în sumă de 6.000 lei și interzicerea dreptului de a participa la proceduri de achiziții publice pe o durată de un an.

Dosarul de urmărire penală privindu-le pe cele două inculpate împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Bihor.



6. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Craiova au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate în sarcina căreia s-a reținut săvârșirea unei infracțiuni de folosirea sau prezentarea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2011-2013, în contextul accesării Măsurii 141-Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistență, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit (A.P.D.R.P.) mai multe documente în care erau consemnate date false în ceea ce privește: deținerea unui anumit număr de familii de albine, comercializarea unei anumite cantități de miere, declararea pe proprie răspundere a faptului că respectă toate criteriile de eligibilitate, etc..
Prin aceste demersuri, inculpata ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în valoare de 13.152 lei sumă cu care Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

În prezența avocatului ales, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Mehedinți.



7. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției unui inculpat, persoană fizică, în sarcina căruia s-a reținut săvârșirea a două infracțiuni de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept sau reținerea pe nedrept de fonduri europene.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2012, inculpatul ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente în care erau consemnate date false în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor de plată unică, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.
Prin aceste demersuri, inculpatul ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 277.580 lei, sumă cu care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză.

În prezența avocatului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- doi ani închisoare, cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani și și interzicerea pe o perioadă de un an, de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție ce implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpat împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul Constanța.



Actualizare (05.01.2022):

8. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În perioada 2012 - 2016, inculpata ar fi depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.), mai multe documente nereale prin care ar fi atestat că utilizează o suprafață de 6,5 ha, obținând astfel pe nedrept suma totală de 30.070 lei din fonduri europene nerambursabile.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an și 4 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an și 4 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Olt.



Actualizare (05.01.2022):

9. Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Constanța au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art. 483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a unei inculpate, persoană fizică fără calitate specială, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de schimbare fără drept a destinației fondurilor europene.
În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
În cursul anului 2021, în contextul implementării proiectului „Instalarea tinerilor fermieri” derulat prin intermediul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, submăsura 6.1, inculpata ar fi schimbat fără respectarea dispozițiilor legale destinația tranșei I primite în scopul amintit mai sus, în sumă de 107.600 lei.
În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:
- o pedeapsă de un an închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani și interzicerea, pe o perioadă de un an de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat.

Dosarul de urmărire penală privind-o pe inculpată împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost înaintate la Tribunalul Tulcea.



Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Cu referire la toate cauzele anterior menționate, facem precizarea că trimiterea în judecată și acordul de recunoaștere a vinovăției reprezintă , conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 06 noiembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 10 decembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 07 decembrie 2021
comunicate-hotărâri de condamnare din 11 ianuarie 2022
comunicate-hotărâri de condamnare din 16 februarie 2022