DIRECȚIA NAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE
IMPARȚIALITATE·INTEGRITATE·EFICIENȚĂ
 15 decembrie 2020
Nr. 886/VIII/3

COMUNICAT


În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 806/VIII/3 din 25 noiembrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului

NIAGU MARTIN IANĂȘ, consilier în cadrul Oficiului Județean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Caraș – Severin (instituție care gestionează finanțările europene din agricultură în plan județean) pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada septembrie – 24 noiembrie 2020, în contextul efectuării unui control, inculpatul Niagu Martin Ianăș, în calitatea menționată mai sus, i-ar fi cerut unui agricultor (martor în cauză) suma de 5.000 de euro, reprezentând jumătate din banii pe care agricultorul trebuia să îi primească drept ultimă tranșă de plată în cadrul unui proiect finanțat cu fonduri europene prin măsura „Tânărul Fermier”.
În schimbul banilor, inculpatul Niagu Martin Ianăș s-ar fi angajat să aprobe decontarea ultimei tranșe de 10.000 de euro, iar în plus, a lăsat să se înțeleagă că, în caz de refuz, va face demersuri ca instituția să considere că proiectul nu a fost implementat, ceea ce ar fi obligat agricultorul să restituie toți banii pe care îi primise anterior în cadrul proiectului.
Ulterior, inculpatul Niagu Martin Ianăș și-ar fi diminuat pretențiile la o treime din ultima tranșă, respectiv 3.350 euro.
La data de 24 noiembrie 2020, inculpatul Niagu Martin Ianăș a primit de la fermier suma de 15.000 lei, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Caraș – Severin, cu propunere de a se menține măsura preventivă dispusă în cauză.

La acțiunea de constatare a infracțiunii flagrante au participat și ofițeri de poliție ai Direcției Generale Anticorupție.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului și a acordurilor de recunoaștere a vinovăției la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

BIROUL DE INFORMARE ȘI RELAȚII PUBLICE


Alte legături de la această informație

comunicate-hotărâri de condamnare din 07 aprilie 2021