15.2. Anexa - Cauze importante soluţionate prin rechizitoriu, de la data înfiinţării Parchetului Naţional Anticorupţie şi până la 15 martie 2005 (exemple)

Dosarul nr.118/P/2003 al Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a fost disjuns din dosarul nr.40/P/2003 al aceleiaşi secţii şi se referă la modul de acordare a creditelor, de către Sucursalele B.C.R. Gorj şi Novaci, firmelor din grupul "Marin Luminiţa", judeţul Vâlcea.

În perioada 2002 - martie 2003, inculpaţii Popescu Sorin, Contoloru Dumitru, Marin Ion, Matyas Gabriel Viorel ş.a. au acţionat în vădită cunoştinţă de cauză pentru fraudarea Sucursalei Novaci, creând un prejudiciu de 126 miliarde lei (parte integrantă a prejudiciului de peste 780 miliarde lei cauzat băncii prin fapte penale a căror urmărire penală continuă în dosarul nr.82/P/2004 al secţiei).

Activităţile infracţionale s-au desfăşurat în interesul direct al firmelor girate de inculpatul Matyas Gabriel Viorel şi Marin Ion, în condiţiile în care competenţele Sucursalei Novaci, referitoare la aprobarea tuturor categoriilor de credite, erau suspendate temporar.

Inculpaţii au fost trimişi în judecată pentru fapte de acordare şi utilizarea de credite cu nerespectarea legii, de fals şi uz de fals, de abuz în serviciu, înşelăciune şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni;

*

Prin rechizitoriul nr.24/P/2004 din 13 august 2004 al Secţiei de combatere a corupţiei, inculpatul Reman Domocoş Gheorghe a fost trimis în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzute de art.254 C.pen., reţinându-se că, în perioada decembrie 2000 – ianuarie 2001, în calitate de director general în cadrul Ministerului Agriculturii şi Alimentaţiei, a pretins şi a primit, în două tranşe, suma totală de 180.000 USD, de la denunţătorul Nedelcu Valentin (administrator la S.C. „GMT AGRO INTERNAŢIONAL" S.R.L.), pentru a-i aviza acestuia o licenţă de import a unei cantităţi de porumb furajer, scutită de taxe vamale.

*

Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie săvârşite de militari, prin rechizitoriul nr.85/P/2004 din 25 mai 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor Blaj Ştefan (general de brigadă, medic, şef al Clinicii medicale I din cadrul Spitalului Militar Central Bucureşti) şi Negoescu Daniela (medic inspector în cadrul Direcţiei Generale a Penitenciarelor), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi, respectiv, complicitate la această infracţiune.

În calitate de preşedinte al comisiei de concurs pentru ocuparea unui post de medic în reţeaua Direcţiei Generale a Penitenciarelor, inculpatul Blaj Ştefan a pretins 4000 USD, din care a primit 1300 USD, de la o denunţătoare - candidat, prin intermediul coinculpatei Negoescu Daniela, desemnată să ia măsuri de constituire a comisiei.

Dosarul a fost trimis la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Întrucât la locul de muncă al inculpatului Blaj Ştefan au fost identificate sume de bani şi titluri de valoare de peste 100.000 de euro, a fost sesizată comisia de cercetare a averilor, potrivit dispoziţiilor Legii nr.115/1996 privind declararea şi controlul averii demnitarilor, magistraţilor, funcţionarilor publici şi a unor persoane cu funcţii de conducere.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, prin rechizitoriul nr.8/P/2003 din 30 martie 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate a unui număr de 6 inculpaţi, membrii ai Comitetului de credit şi risc de la Banca Transilvania, Sucursala Bacău, şi a unui număr de 9 inculpaţi, administratori ai unor societăţi cu răspundere limitată, pentru săvârşirea infracţiunilor de acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, neurmărirea destinaţiei contractate a creditelor ori neurmărirea creditelor restante, fals intelectual, uz de fals, înşelăciune şi complicitate la înşelăciune, utilizare a creditelor în alte scopuri şi fals sub semnătură privată.

În perioada mai 2000 - februarie 2002, 18 societăţi comerciale din grupul "Bujeniţă" au contractat 147 de credite, în valoare de peste 34 de miliarde lei, de la Banca Transilvania, Sucursala Bacău, fiind încălcate normele de creditare de către directorul sucursalei, Negoiţă Carmen, contabilul şef, Cioinea Timona, şeful Serviciului credite, Stanciu Ciprian, consilierul juridic, Moroca Ioana şi moderatorii de credite, Pricopoaea Georgeta şi Hermeziu Cristina.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bacău.

*

Procurorii Serviciului de crimă organizată şi corupţie din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie din Parchetul Naţional Anticorupţie au finalizat urmărirea penală în dosarul penal privind cercurile mafiote de influenţă, constituite în jurul omului de afaceri Csibi Istvan şi a acoliţilor săi.

După investigaţii şi activităţi de urmărire penală, desfăşurate în colaborare cu structuri specializate ale Serviciului Român de Informaţii, pe parcursul a peste 10 luni de zile, s-a reuşit anihilarea unei adevărate reţele de mare corupţie ce acţiona în mai multe judeţe din centrul ţării, din care făceau parte înalţi funcţionari publici, oameni de afaceri, personaje ale lumii interlope.

În acest dosar, s-a stabilit faptul că, activităţile de crimă organizată au fost în interdependenţă cu faptele de corupţie, împletindu-se acţiuni ce ţin de infracţionalitatea economico-financiară, cu infracţiuni clasice de luare şi dare de mită, în scopul prejudicierii bugetului de stat şi obţinerii de foloase necuvenite de peste 300 miliarde lei.

Astfel, procurorii anticorupţie au dispus trimiterea în judecată a 7 inculpaţi, din care 6 în stare de arest preventiv:

Csibi Istvan – om de afaceri – sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat;

Flueraş Moise – şeful Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita – acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice;

Gogu Ştefan – adjunct al şefului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita - acuzat de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi abuz în serviciu contra intereselor publice;

Tanko Robert, Katona Janos, Cârlescu Dănuţ Andrei, Kovics Gyula – sub aspectul săvârşirii infracţiunii de constituire de grup infracţional organizat.

Din probele administrate în cauză rezultă că, inculpatul Csibi Istvan, în calitate de asociat sau acţionar al mai multor societăţi comerciale din diverse domenii de activitate, a reuşit, după 1998, să creeze un adevărat imperiu economic şi să controleze mediul de afaceri din judeţul Harghita. Ascensiunea afacerilor derulate prin firmele sale, s-a produs pe fondul împărţirii pe zone de influenţă a activităţii economice din judeţ, inculpatul folosind orice mijloace pentru a-şi atinge scopurile şi a-şi asigura protecţie.

Procurorii au stabilit că pentru a-şi acoperi fraudele fiscale şi pentru a-şi legaliza veniturile ilicite, Csibi Istvan şi-a constituit un lanţ de 17 firme, prin intermediul cărora, prin multiple inginerii financiare, s-a sustras de la plata obligaţiilor către bugetul de stat şi a beneficiat de rambursări ilegale de TVA şi restituire de accize de ordinul sutelor de miliarde de lei.

Ingineriile financiare realizate prin intermediului lanţului de firme le-au permis inculpaţilor solicitarea returnării accizelor de la bugetul statului de ordinul zecilor de miliarde de lei, cantităţile de alcool nefiind operate în evidenţele contabile ale firmelor, fiind folosite în continuare la producerea de băuturi spirtoase, la rândul lor comercializate prin alte firme din reţea.

Demersurile inculpatului Csibi Istvan vizând acapararea pieţii locale de alcool, au fost favorizate şi sprijinite, prin coruperea unor autorităţi locale ale statului din Garda Financiară, Parchet, Poliţie şi Finanţele publice. În derularea activităţilor ilegale, afaceristul a beneficiat de consiliere economico-financiară şi de protecţia inculpaţilor Flueraş Moise şi Gogu Ştefan, cei doi deţinând, în perioada 1994 – 2004 (până la arestarea lor de către Parchetul Naţional Anticorupţie), funcţiile de comisar şef şi, respectiv, comisar şef adjunct în cadrul Gărzii Financiare Harghita.

Pentru neefectuarea unor controale la firmele lui Csibi Istvan, pentru prevenirea acestuia cu privire la iminenţa unor controale ale Gărzii Financiare Centrale, pentru consilierea pe probleme economice adusă inculpatului şi pentru încercările, unele dintre ele reuşite, de a scoate de pe piaţa locală unele societăţi comerciale rivale afaceristului, cei doi înalţi funcţionari publici au fost recompensaţi cu sume de bani şi bunuri şi cu foloase necuvenite în cuantum de peste 4 miliarde lei. Procurorii au stabilit că, lunar, cei doi inculpaţi primeau sume de bani cuprinse în 5 – 6 milioane lei, semnând, alături de alţi funcţionari publici, inclusiv un" stat de plată" în care figurau drept "consilieri" .

În vederea recuperării prejudiciului, procurorii anticorupţie au dispus măsuri asiguratorii specifice, prin indisponibilizarea unor bunuri mobile şi imobile aparţinând celor 6 inculpaţi.

De asemenea, în cauză s-a dispus disjungerea cercetărilor cu privire la un fost prim procuror, precum şi cu privire la 8 lucrători de poliţie din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Harghita faţă de care procurorii au început urmărirea penală cu privire la comiterea unor fapte de corupţie sau conexe acestora săvârşite în vederea sprijinirii grupului infracţional condus de Csibi Istvan.

În prezent, cauza se află pe rolul Tribunalului Harghita.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, prin rechizitoriul 52/P/2004 din 31 mai 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Iliescu Lazăr (general de brigadă, director adjunct al Direcţiei de audit intern al MApN), pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi trafic de influenţă.

În perioada 1996 – 1998, inculpatul Iliescu Lazăr a pretins şi primit, în total, 12.500 USD de la mai mulţi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, în scopul de a le atribui preferenţial contracte.

Dosarul a fost trimis la Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti.

S-a dispus disjungerea cauzei în vederea continuării cercetărilor pentru fapte similare.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, prin rechizitoriul nr.105/P/2002, din 12 ianuarie 2004, a dispus trimiterea în judecată a unui număr de opt inculpaţi, acuzaţi de săvârşirea mai multor fapte de corupţie, legate de derularea unui contract economic, negociat între RADET Bucureşti şi o firmă germană.

În perioada 1998-2002, persoane din conducerea RADET Bucureşti şi intermediari, printre care şi un ofiţer superior din cadrul SRI, au pretins şi primit, în mod repetat, de la reprezentanţii firmei germane PREUSSAG ROHRSANIERUNG GmbH, bani şi bunuri, în valoare totală de peste 500.000 de mărci germane, prin transferuri bancare sau cash, în vederea încheierii contractului economic respectiv şi asigurării ritmicităţii plăţilor pe care RADET urma să le efectueze.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.

A fost sesizată comisia pentru cercetarea averilor, în conformitate cu prevederile Legii nr.115/1996.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari a dispus trimiterea în judecată a lui Caceu Neftalin Septimiu - general de brigadă, şef al statului major al Corpului I Armată din cadrul Ministerului Apărării Naţionale, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

S-a reţinut că, în vara anului 2003, învinuitul i-a solicitat administratorului unei societăţi comerciale să-i modernizeze apartamentul proprietate personală, asigurându-l că, în schimbul contravalorii lucrărilor de reparaţie, va interveni pe lângă comandantul unei unităţi militare din Bucureşti, pentru încheierea unui contract în valoare de 3,6 miliarde lei.

În prezent, cauza se află pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

*

Prin rechizitoriul nr.134/P/2004 din 21 iulie 2004, inculpata Bunea Aurelia (fost magistrat asistent la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie) a fost trimisă în judecată, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, prevăzute de art.257 alin.1 C.pen., raportat la art.6 din Legea nr.78/2000, cu aplicarea art.41 alin.2 C.pen.

S-a reţinut că, în perioada iunie-iulie 2000, a pretins şi a primit sumele de 6.000 USD şi, respectiv, 35.000 USD, de la denunţătorul Nicula Daniel, pe care l-a asigurat că, prin intervenţia ei la magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, va obţine achitarea sa (în dosarul nr.190/2000, în care acesta era condamnat pentru infracţiunea de instigare la tâlhărie). Ulterior, l-a asigurat din nou că, prin intervenţia sa la procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi la judecătorii din cadrul acestei instanţe, va obţine introducerea recursului în anulare şi, în final, după judecarea acestuia, condamnarea sa la o pedeapsă neprivativă de libertate.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Bonteanu Ghiorghe - şef serviciu în cadrul Corpului de Control al Ministerului Administraţiei şi Internelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Din materialul probator administrat în cauză, inclusiv din înregistrările audio-video ale unor convorbiri telefonice şi în mediului ambiental, autorizate de instanţa de judecată, s-a stabilit că inculpatul a primit (printr-un intermediar), de la o persoană (denunţător), în cursul lunii noiembrie 2003, suma de 800 dolari. În schimbul acestor bani, inculpatul a susţinut că poate influenţa unii funcţionari din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale sau din Jandarmeria Română pentru a obţine aprobările necesare angajării persoanei respective într-una dintre aceste structuri.

În realizarea activităţii infracţionale, inculpatul a fost „ajutat" şi de Constantinescu Ileana, fără ocupaţie, faţă de care anchetatorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi trimiterea în judecată sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă în formă continuată.

Procurorii anticorupţie au stabilit că inculpata a pretins şi primit, în mod repetat, diverse sume de bani, afirmând că are influenţă asupra unor funcţionari din cadrul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale pentru a-i determina să aprobe angajarea unor persoane la această instituţie.

Într-un singur caz (cel în care este implicat şi comisarul şef Bonteanu Ghiorghe), inculpata a pretins suma de 1.500 dolari, bani din care a primit efectiv 700 dolari, în mai multe tranşe succesive. Diferenţa de 800 dolari a fost remisă, prin intermediar, inculpatului Bonteanu Ghiorghe.

Instanţa a dispus condamnarea inculpatului Bonteanu Ghiorghe la 2 ani închisoare cu suspendare şi a inculpatei Constantinescu Ileana la 2 ani şi 6 luni închisoare (soluţie nedefinitivă).

*

Prin rechizitoriul nr.468/P/2003 din 16 iunie 2004 al Secţiei de combatere a corupţiei, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Constantin Dumitru (comisar de poliţie în cadrul IPJ Prahova), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, prevăzute de art.254 alin.2 C.pen., şi trafic de influenţă, prevăzute de art.257 C.pen.

S-a reţinut că, în calitate de ofiţer de poliţie în cadrul Serviciului poliţiei economico-financiare al IPJ Prahova, având în lucru dosarul penal privind pe Nedelcu Dănuţ (administrator la S.C. „ANACON" 99 S.R.L., faţă de care se efectuau acte premergătoare cu privire la infracţiunea de înşelăciune privind calitatea mărfurilor), în cursul lunii aprilie 2002, a pretins şi a primit de la acesta suma de 20.000 USD, asigurându-l că va finaliza cercetările, cu propunere de neîncepere a urmăririi penale.

În aceeaşi calitate, inculpatul Constantin Dumitru a pretins şi a primit, în perioada octombrie 2001 – decembrie 2002, de la Lascu Petru, sumele de 5.000 USD şi 59.000.000 lei, precum şi bunuri în valoare de 35.266.000 lei, promiţându-i că nu va extinde cercetările penale şi faţă de el, în dosarul în care efectua cercetările penale faţă de alte două persoane.

În sarcina inculpatului Constantin Dumitru s-a reţinut şi infracţiunea de trafic de influenţă, prevăzută de art.257 C.pen., constând în aceea că, în perioada decembrie 1998 – aprilie 1999, a pretins şi a primit de la VOINEA POMPILIU SORIN (administrator la S.C. „DADIANA" S.R.L.) suma de 40.000.000 lei şi bunuri în valoare de 12.116.157 lei, promiţându-i că va interveni pe lângă un procuror, pentru a dispune ridicarea unui sechestru asigurator.

*

Secţia de combatere a corupţiei, prin rechizitoriul nr.411/P/2003 din 28 ianuarie 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Mihai Viorel – judecător, preşedintele Secţiei penale a Tribunalului Bihor, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În luna iulie 1998, inculpatul Mihai Viorel a pretins şi primit, în trei tranşe, suma de 150.000 DM, de la soţia unui inculpat, pentru a pronunţa o hotărâre judecătorească favorabilă acestuia.

Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Oradea.

*

Prin rechizitoriul nr.86/P/2004 din 1 mai 2004, Secţia de combatere a corupţiei a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Damian Nicuşor, Damian Valeriu şi Pârgaru Daniel, pentru săvârşirea infracţiunilor de dare de mită, prevăzute de art.255 alin.(1) C.pen.

S-a reţinut că inculpatul Damian Nicuşor a oferit, la data de 1 aprilie 2004, procurorului militar Doană Vasile, din cadrul Parchetului Naţional Anticorupţie, suma de 50.000 Euro, din care a remis efectiv 100.000.000 lei şi produse alimentare în sumă de 3.510.000 lei, pentru a dispune o soluţie favorabilă în dosarul nr.25/P/2004 al Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze de corupţie săvârşite de militari.

Inculpatul Pârgaru Daniel a oferit, la data de 1 aprilie 2004, procurorului militar Doană Vasile, suma de 25.000 USD (în două tranşe), pentru a-l determina să dispună o soluţie de neurmărire penală în dosarul nr.25/P/2004 şi pentru a-i restitui toate documentele contabile ridicate. Acelaşi inculpat i-a mai oferit procurorului militar Doană Vasile un autoturism marca „Audi S 8", la preţul de 20.000 USD, în condiţiile în care preţul vânzării era de 40.000 USD, pentru a interveni pe lângă un magistrat din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Satu Mare, în vederea disponibilizării autoturismului şi punerii în circulaţie a acestuia prin înmatriculare.

Inculpatul Damian Valeriu a oferit procurorului militar Doană Vasile suma de 50.000 Euro, din care a remis efectiv 30.000 Euro, pentru a-l determina să nu verifice tranzacţiile comerciale cu produse petroliere efectuat de S.C. „Helios" S.R.L. Bacău, în dosarul penal nr.25/P/2004, iar, în final, să adopte o soluţie favorabilă.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, prin rechizitoriul nr.232/P/2003 din 31 martie 2004, a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 10 inculpaţi, în stare de arest preventiv, şi a unui număr de 8 inculpaţi, în stare de libertate, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, fals intelectual şi complicitate la aceste infracţiuni.

În perioada 2002-2003, inculpaţii Zavodnik Cristian Mihai, comandant al unei unităţi militare din Bucureşti, Iancu Florea, locţiitor al acestui comandant, Pavel Stoian, colonel, şef al Biroului domenii şi construcţii din cadrul Statului Major al Forţelor Terestre, Vlăsceanu Gheorghe, comandant al unei unităţi militare din Oradea, Tucaliuc Fănică, comandant al unei unităţi militare din Iaşi, precum şi alţi 2 ofiţeri superiori de la unităţile militare menţionate, au pretins şi au primit sute de milioane de lei şi alte bunuri, de la ceilalţi 11 inculpaţi, reprezentanţi ai unor societăţi comerciale, pentru a asigura câştigarea licitaţiilor organizate în vederea livrării de combustibil lichid uşor, pentru ritmicitatea plăţilor şi pentru o normală derulare a unor contracte de aprovizionare cu combustibil de încălzire, destinat mai multor unităţi militare, precum şi pentru a accepta furnizarea unor produse petroliere inferioare calitativ, altele decât cele prevăzute în contracte şi neaccizate.

Prejudiciul cauzat, în acest mod, Ministerului Apărării Naţionale este de circa 45 de miliarde de lei (peste 1 milion de euro).

Dosarul a fost trimis Tribunalului Militar Teritorial Bucureşti.

*

Prin rechizitoriul nr.487/P/2003 din 11 martie 2004, Secţia de combatere a corupţiei a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Marineaţă Georgeta, şef al Serviciului plăţi din cadrul Ministerului Integrării Europene, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În cursul lunii mai 2003, inculpata Marineaţă Georgeta a pretins suma de 11.000 de euro, din care a primit 6000 de euro şi un bilet de odihnă pe litoral, în valoare de 7.900.000 de lei, de la denunţătoarea Tatu Maria, pe care a lăsat-o să înţeleagă că are influenţă asupra funcţionarilor din minister, în vederea selectării unui proiect cu finanţare PHARE, nerambursabilă.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti.

*

Secţia de combatere a corupţiei, prin rechizitoriul nr.1/P/2004 din 09 martie 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei Saitiş Flavia, judecător la Judecătoria Ineu, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În perioada noiembrie – decembrie 1998, Saitiş Flavia a pretins şi a primit suma de 10.000 DM, de la denunţătoarea Buzincu Cristina Daniela, pentru a interveni pe lângă magistraţii Curţii de Apel Timişoara, în scopul punerii în libertate a soţului denunţătoarei.

Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Timişoara.

*

Secţia de combatere a corupţiei, prin rechizitoriul nr.447/P/2003 din 18 februarie 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Sultan Titi, asistent universitar la Catedra de drept public şi relaţii internaţionale din cadrul Facultăţii de drept a Academiei de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza", pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

În vara anului 2002, inculpatul Sultan Titi a pretins, de la trei absolvenţi ai Academiei (între care şi doi ofiţeri de poliţie judiciară din Parchetul Naţional Anticorupţie) câte 500-600 USD, pentru a interveni pe lângă membrii comisiilor de reexaminare a lucrărilor de licenţă, în vederea promovării examenelor şi pentru a comunica subiectele de admitere la Facultatea de drept în anul universitar 2002-2003.

Dosarul a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti.

*

Secţia de combatere a corupţiei, prin rechizitoriul nr. 266/P/2004 din 18 martie 2004, a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Vizireanu Irina Elena, avocat în cadrul Baroului Bucureşti şi Vizireanu Radu, agent principal de poliţie în cadrul IGP, Serviciul independent de intervenţii şi acţiuni speciale, arestaţi în altă cauză, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă şi fals material în înscrisuri sub semnătură privată.

Cei doi inculpaţi (concubini în perioada săvârşirii faptelor), în perioada iulie-august 2002, au pretins, în mod repetat, şi au primit 31.000 USD de la Gottschling Ion şi 6000 USD de la Paula Radu, lăsând să se creadă că au influenţă asupra unor procurori din Bucureşti şi asupra unor judecători din judeţul Argeş, pentru punerea în libertate a doi inculpaţi arestaţi preventiv.

Inculpata Vizireanu Irina Elena a falsificat un contract de asistenţă juridică şi trei chitanţe, spre a da aparenţă de legalitate pentru sumele primite (reprezentând onorariu de apărător), deşi în realitate un astfel de contract nu a fost încheiat.

Anterior au fost trimişi în judecată, de către aceeaşi secţie, pentru fapte similare.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Bucureşti.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, prin rechizitoriul nr.13/P/2004 din 01 martie 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Măgeruşan Cicerone, director şi preşedinte al Consiliului de administraţie al SC AGROMEC Tg. Mureş SA, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În perioada septembrie 2002 – iulie 2003, a pretins, în mod repetat, suma totală de 60.000 de euro, din care a primit 30.000 de euro şi un autoturism AUDI A6, evaluat la 19.000 de euro, de la Istrate Mircea, pentru a-l accepta ca asociat, urmând ca, după divizarea societăţii, să-i dea o parte din active.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Mureş.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Petculescu Ştefan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă.

Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul Petculescu Ştefan a pretins unei persoane (denunţător) suma de 400 milioane lei (primind efectiv o primă tranşă de 25 milioane lei), creându-i acesteia convingerea că are o influenţă reală asupra funcţionarilor din Primăria Sectorului 1 Bucureşti, în vederea aprobării unei cereri prin care denunţătorul solicitase o locuinţă socială în temeiul Legii 114/1996.

În prezent, cauza se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

*

Procurorii Serviciului Teritorial Bacău din Parchetul Naţional Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Catană Constantin Cristian – judecător la Judecătoria Piatra Neamţ - sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită.

Anchetatorii au reţinut faptul că inculpatul a pretins suma de 700 euro, primind efectiv 500 euro, de la o persoană – administrator al unei societăţi comerciale - căreia i-a promis o soluţie favorabilă într-un dosar penal în care era judecată pentru infracţiunile de ameninţare şi calomnie.

În prezent, cauza se află pe rolul Curţii de Apel Bacău.

*

Serviciul Teritorial Oradea, în cooperare operativă cu structuri specializate din cadrul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, au anihilat o reţea infracţională care se ocupa cu racolarea de persoane interesate să obţină vize de călătorie în străinătate, inculpaţii pretinzând, în schimb, foloase materiale necuvenite.

Astfel, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

Kovacs Iosif, preşedintele Asociaţiei non-profit „Camera de Comerţ Româno - americană Portland Oregon" - sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de trafic de influenţă şi înşelăciune;

Sos Rolland – acuzat de săvârşirea infracţiunilor de complicitate la trafic de influenţă şi la fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Din probele administrate în cauză rezultă că, în cursul anilor 2003 şi 2004, cei doi inculpaţi au racolat numeroase persoane domiciliate în judeţele din nord-vestul ţării cărora, în schimbul unor sume de bani cuprinse între 1.000 şi 3.500 USD (în total au pretins 24.500 USD, din care au primit, efectiv, 11.800 USD), le dădeau asigurări că pot interveni pe lângă unii funcţionari diplomatici ai Ambasadei SUA la Bucureşti pentru obţinerea de vize de intrare pe teritoriul american.

În ceea ce priveşte activitatea infracţională a inculpatului Sos Rolland, procurorii anticorupţie au stabilit că acesta a pretins pentru sine diverse sume de bani, afirmând că îl poate determina pe inculpatul Kovacs Iosif să se implice în procurarea unor vize de călătorie în străinătate. Concomitent cu furnizarea unor informaţii legate de preţul acestor „servicii" şi al modului lor de obţinere, inculpatul Sos Rolland a contribuit în mod substanţial şi la întărirea sau menţinerea convingerii cu privire la faptul că inculpatul Kovacs Iosif îşi poate trafica influenţa pentru obţinerea unor vize de intrare pe teritoriul american.

În plus, contra unor sume de bani, inculpatul Sos Rolland s-a oferit să întocmească şi documentaţia necesară pentru obţinerea vizelor, folosindu-se de acte false sau falsificate. Astfel, într-un singur caz, au fost descoperite, în dosarul despre care cei doi inculpaţi au promis că va fi înaintat Ambasadei SUA la Bucureşti, un contract de muncă încheiat în fals, o copie a unui carnet de muncă, de asemenea falsificat, precum şi actele constitutive ale unei societăţi comerciale, tot falsificate.

În prezent, cauza se află pe rolul Tribunalului Satu Mare.

*

Prin rechizitoriul nr.83/P/2004 din 30 aprilie 2004, Secţia de combatere a corupţiei a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ioniţă Nistor şi Marinescu Mihăiţă, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă, prevăzute de art.257 C.pen. şi, respectiv, complicitate la această faptă, prevăzute de art.26 C.pen. raportat la art.257 alin.1 C.pen., cu aplicarea art.6 alin.1 din Legea nr.78/2000.

S-a reţinut că inculpatul Ioniţă Nistor, cu ajutorul inculpatului Marinescu Mihăiţă, a pretins denunţătorului Vasile Augustin, la data de 19 martie 2004, suma de 15.000 USD (485.000.000 lei), creând impresia că, prin influenţa pe care o are, poate să determine pe directorul general al Regiei Autonome de Transport Bucureşti să încheie un contract privind achiziţionarea de deşeuri şi şină uzată, de către S.C. „Mediterana Sud" S.A. Piteşti, reprezentată de Vasile Augustin.

*

Secţia de combatere a corupţiei, prin rechizitoriul nr.243/P/2003 din 21 iunie 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Cosma Mihail Crisostom, pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, şi, în stare de libertate, a inculpatului Grecu Octavian, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la această faptă.

În perioada ianuarie 2000 – august 2003, inculpatul Cosma Mihail Crisostom, în calitate de primar al oraşului Eforie, a pretins şi primit diverse sume de bani de la denunţătorii Aldea Florinel (1.500 USD), Bucur Ion Iulian (1.200 USD), Cotloană Cornel (2.000 USD), Zalum Marian (500 USD) şi Gherase Gabriela Afrodita (1.000 USD), pentru a le înlesni concesionarea unor terenuri aflate în proprietatea privată a Consiliului local Eforie sau pentru a le înlesni obţinerea unor aprobări necesare autorizării desfăşurării unor activităţi economice.

*

Prin rechizitoriul nr. 51/P/2004 din 27 mai 2004, Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţiei a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Condea Elena (fost director general şi fost preşedinte al consiliului de administraţie a unei societăţi comerciale, însărcinate cu evaluările imobiliare din Timişoara), pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită, precum şi a inculpatului Hamati Basel (consilier comercial la o societate comercială din Timişoara), pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.

S-a reţinut că, în urma unei înţelegeri prealabile intervenite între cei doi inculpaţi, Hamati Basel i-a oferit inculpatei Condea Elena foloase necuvenite în sumă de 106.800 DM, pentru ca aceasta, în calitatea pe care o avea, să-i vândă preferenţial şi subevaluat un teren intravilan (în suprafaţă de 19.861 mp) şi o fabrică de produse lactate, în zona centrală a municipiului.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Cluj.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, prin rechizitoriul nr.74/P/2003 din 23 februarie 2004, a dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Drăgulescu Stan, director, preşedinte al Comitetului de credite al BANC POST SA - Sucursala Argeş, Crâşmac Maria, şef al Serviciului credite, Badea Gheorghe, ofiţer de credite, Derioiu Gabriela şi Barbu Ilie, administratori ai unor grupuri de firme din Piteşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de acordare de credite cu încălcarea legii sau a normelor de creditare, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni şi utilizare a creditelor în alte scopuri.

În urma unei inspecţii efectuate de Banca Naţională a României la BANC POST SA, Sucursala Argeş, s-a constatat că inculpaţii Drăgulescu Stan, Crâşmac Maria şi Badea Gheorghe, angajaţi ai sucursalei, au acordat mai multe credite către două grupuri de firme din Piteşti, în perioada 1999-2002, în valoare totală de peste 37 de miliarde lei, prin încălcarea normelor de creditare referitoare la asigurarea de garanţii, competenţa de aprobare şi semnare a contractului de credit, constituirea legală de garanţii şi urmărirea utilizării creditelor.

Cei doi administratori ai grupurilor de firme au utilizat creditele, parţial în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, cum ar fi plata unor dobânzi restante, achitarea unor împrumuturi, plăţi către personalul angajat şi pentru bunuri personale ale administratorilor.

Dosarul a fost trimis Judecătoriei Piteşti.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus, în luna decembrie 2003, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ciobotea Petre, fost director general al Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Craiova, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă (în formă continuată).

În perioada aprilie - decembrie 2003, inculpatul, uzând de prerogativele funcţiei sale, a pretins şi primit, de la denunţătorul Moga Teodor, bani şi bunuri în cuantum de peste 1 miliard de lei (25.000 euro).

În justificarea acestor pretenţii, Ciobotea Petre a lăsat să se înţeleagă că are influenţă asupra unor persoane cu funcţii de conducere şi decizie din cadrul unor societăţi comerciale cu capital privat, pentru a-i determina pe aceştia să încheie şi să deruleze contracte de furnizare de materiale de construcţii cu una din societăţile la care denunţătorul era administrator.

Cauza a fost trimisă Tribunalului Dolj.

*

Prin rechizitoriul nr.35/P/2002 din 19 februarie 2003 al Secţiei de combatere a corupţiei, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Matei Marian Nicolae, fără ocupaţie, pentru comiterea infracţiunilor de trafic de influenţă şi favorizarea infractorului.

S-a reţinut că, în perioada 2001-2002, inculpatul a pretins şi primit, în mod repetat, suma totală de 138.500 USD, de la inculpatul Riccardi Orlandino (cetăţean italian, asociat şi administrator al unei societăţi comerciale din Târgu Mureş, cercetat în dosarul nr.265/P/2001 al Parchetului de pe lângă Tribunalul Mureş), pentru a interveni pe lângă poliţişti, lucrători vamali, procurori şi judecători, spre a obţine cercetarea inculpatului în stare de libertate, ridicarea interdicţiei de a părăsi România, schimbarea încadrării juridice, preluarea dosarului de către organele centrale şi dispunerea unei soluţii de netrimitere în judecată.

Inculpatul Matei Marian Nicolae, prin intervenţiile sale la organele de anchetă, influenţarea martorilor şi demersurile făcute pentru ridicarea interdicţiei de a părăsi România, a îngreunat urmărirea penală faţă de Riccardi Orlandino.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Mureş.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus, în luna iulie 2004, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Gheorghiu Romulus Iulian, şef al Serviciului Asistenţă Tehnică din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

Inculpatul a pretins de la o persoană (denunţător) suma de 1 milion de euro, reprezentând 50% din valoarea de piaţă a unui imobil revendicat în Bucureşti, cu promisiunea că poate influenţa soluţionarea cererii de restituire a acestuia. Ulterior, prin negociere, pretenţiile inculpatului s-au redus la 400.000 euro, dând asigurări denunţătorului că va interveni pe lângă unii dintre membrii comisiei de aplicare a Legii nr.10/2001, în scopul rezolvării urgente şi favorabile a notificării, care avea ca obiect restituirea imobilului respectiv.

În prezent, cauza se află pe rolul Tribunalului Bucureşti.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus, în luna august 2004, trimiterea în judecată a inculpatului Berinde Grigore, administrator la trei societăţi comerciale din judeţul Maramureş, pentru săvârşirea infracţiunii de schimbare ilegală a destinaţiei utilizării fondurilor europene.

În fapt, s-a reţinut că, în baza contractului încheiat cu fostul Minister al Dezvoltării şi Prognozei (actualul Minister al Integrării Europene), societatea administrată de familia Berinde a obţinut fonduri europene nerambursabile, în suma de 50.000 euro.

Inculpatul Berinde Grigore, în calitate de administrator împuternicit al SC Berinde Eurotex SRL Baia Mare, a utilizat, în lunile aprilie şi mai 2003, suma de 40.000 euro, primită de societate din fonduri PHARE, contrar condiţiilor expres prevăzute în contractul respectiv. Întreaga valută a fost retrasă din contul bancar aferent proiectului, convertită în lei, şi folosită în cadrul altei societăţi comerciale pe care inculpatul o administra, şi pentru plata unor facturi care nu aveau nici o legătură cu proiectul finanţat din fonduri europene.

SC Berinde Eurotex SRL nu a contribuit cu nici o sumă de bani din fonduri proprii la realizarea proiectului fabricii de produse lactate, aşa cum prevedea contractul încheiat cu M.I.E., şi nu a îndeplinit la locul de implementare nici una din obligaţiile asumate.

În acest mod, inculpatul a creat Ministerului Integrării Europene un prejudiciu egal cu valoarea finanţării, la care se adaugă dobânda aferentă (40.000 euro + 3.558 euro dobândă, până la data de 31 mai 2004).

Pentru recuperarea prejudiciului, în cauză s-au luat măsuri asigurătorii, prin aplicarea sechestrului asupra a două imobile aparţinând inculpatului şi s-a solicitat Judecătoriei Baia Mare ipotecarea acestora, conform procedurii specifice.

Cauza a fost trimisă Judecătoriei Baia Mare.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus, în luna decembrie 2004, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a următorilor inculpaţi, administratori ai unor societăţi comerciale din judeţul Neamţ, care au obţinut în mod fraudulos fonduri comunitare de peste 40.000 euro, în cadrul Programului PHARE 2000:

Harabagiu Marica – pentru săvârşirea infracţiunilor de obţinere ilegală de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene şi uz de fals,

Bălescu Luminiţa şi Amarinei Constantin – pentru complicitate la infracţiunea de obţinere ilegală de fonduri din bugetul Comunităţilor Europene.

În fapt, inculpata Harabagiu Marica a obţinut acordul de a implementa, în perioada aprilie 2003 - ianuarie 2004, un proiect PHARE, în valoare de 110.000 euro, pentru realizarea căruia societăţii comerciale pe care o administra i-a fost pusă la dispoziţie suma de 40.000 euro, cu titlu de finanţare nerambursabilă.

În înţelegere cu inculpaţii Bălescu Luminiţa şi Amarinei Constantin, beneficiara finanţării a întocmit şi a prezentat înscrisuri şi documente neconforme cu realitatea, simulând operaţiuni comerciale între firma sa şi societăţile inculpaţilor complici.

Pentru prejudiciul creat Comunităţilor Europene, în cauză s-au luat măsuri asiguratorii, constând în indisponibilizarea, prin aplicarea sechestrului judiciar, a unor bunuri imobile şi mobile aparţinând inculpaţilor.

Cauza se află pe rolul Judecătoriei Piatra-Neamţ.

*

Secţia de combatere a corupţiei, prin rechizitoriul nr.148/P/2002 din 17 octombrie 2003, a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv a inculpaţilor Anderco Horea Ştefan Sergiu, primar al Municipiului Satu-Mare, şi Timciuc Constantin, director al Administraţiei Pieţelor Satu-Mare, şi, în stare de libertate, a inculpaţilor Dinu Adrian, director economic al SC SAMCIF SA Satu-Mare, Iuoraş Alexandru, director al SC FLORISAL SA Satu-Mare, Creţu Florin, administrator al SCP INVEST SRL Simeria, (consultant al OMV România) şi Lazarovici Ştefan, funcţionar în cadrul Serviciului sistematizare din cadrul Primăriei municipiului Satu-Mare, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice (în formă calificată şi continuată) şi complicitate la aceste infracţiuni.

S-a reţinut că, în anul 2001, inculpatul Anderco Horea, în calitate de primar, a pretins, prin intermediul inculpatului Lazarovici Ştefan, angajat al primăriei, de la Popa Stelian şi China Gheorghe un procent de 10% din acţiunile SC CONSTRUCŢII DRUMURI SA ori 10% din cifra de afaceri a acestei societăţi, pentru a beneficia de lucrările care constituiau obiectul contractului de concesiune, pe o durată de 10 ani, încheiat în 1995, între firma menţionată şi Consiliul local Satu-Mare.

Totodată, a pretins şi primit de la inculpatul Iuoraş Alexandru, director al SC FLORISAL SA Satu-Mare, un procent de 10% din acţiunile acesteia, pentru menţinerea contractului de concesiune, atribuirii de lucrări şi semnării situaţiilor pentru lucrările prestate în beneficiul primăriei.

A beneficiat de dividende în valoare de 1.500.000.000 de lei, pentru 34.550 de acţiuni ale societăţii, pretinse şi primite în mod nelegal.

Pentru motive similare a pretins acţiuni în valoare de 1.500.000.000 de lei de la directorul SC LOCATERM SA Satu-Mare, Stoica Vasile, prin intermediul lui Oprea Cornel, reprezentant al FPS în Adunarea generală a acţionarilor SC LOCATERM SA.

Prin exercitarea abuzivă a atribuţiilor de serviciu, inculpatul Anderco Horea a reziliat contractele de concesiune, încheiate între Consiliul local Satu-Mare cu SC CONSTRUCŢII DRUMURI SA şi SC LOCATERM SA, cauzând o tulburare însemnată a bunului mers, precum şi pagube celor două societăţi, în sumă de 8.116.411.000 de lei şi, respectiv, 2.083.732.671 de lei.

Inculpatul Anderco Horea, în cursul anului 2001, a pretins (pentru sine) efectuarea unor lucrări de construcţie în valoare de 100 de milioane de lei, de la inculpatul Dinu Adrian, director economic al SC SAMCIF SA Satu-Mare, pentru ca, în calitate de primar, ordonator principal de credite şi preşedinte al comisiilor de licitaţie, să asigure adjudecarea nelegală a obiectivelor de investiţii, în favoarea acestei societăţi.

Prejudiciul cauzat bugetului local al municipiului Satu-Mare a fost de 10.910.23.509 lei.

În acelaşi an, inculpatul Anderco Horea a pretins şi primit de la inculpatul Timciuc Constantin, director al Administraţiei pieţelor Satu-Mare, un teren de 800 mp, în valoare de 250 de milioane lei, pentru a emite decizia de numire a acestuia în funcţia de consilier juridic, cu jumătate de normă în cadrul Primăriei, fără ca această funcţie să fie aprobată în organigramă, prin hotărâre a consiliului local, încălcându-se dispoziţiile legale privind ocuparea unei funcţii juridice în aparatul administraţiei publice locale.

În perioada 2002-2003, inculpatul Timciuc Constantin, în calitate de director al Administraţiei pieţelor Satu-Mare, a atribuit, fără licitaţie, în mod abuziv, un spaţiu aflat în administrarea instituţiei pe care o reprezenta, SC TERMINAL NORD VEST, la care unul din asociaţi era fiul său minor, iar inculpatul deţinea calitatea de administrator, cauzând un prejudiciu de 95 milioane de lei (deoarece investiţia s-a realizat din bani publici).

În septembrie 2000, inculpatul Anderco Horea a pretins de la Voloşin Gheorghe şi Voloşin Ana Margareta suma de 10.000 USD, pentru a nu mai iniţia acţiuni civile împotriva acestora, în legătură cu două terenuri din Satu-Mare, în exercitarea atribuţiilor sale de primar.

Acelaşi inculpat a pretins, în interes propriu, de la inculpatul CREŢU SORIN, consultant al OMV România (administrator al SCP INVEST SRL Simeria), procente cuprinse între 10% şi 25% din valoarea unui contract de asociere în participaţiune, pentru eliberarea autorizaţiei de construire a staţiei de carburanţi OMV.

De aceste procente trebuia să beneficieze municipiul Satu-Mare, cu titlu de sponsorizare, în cursul anilor 2000 şi 2002.

Inculpatul Anderco Horea a atribuit suprafaţa de 504 mp OMV România, în vederea construirii staţiei menţionate, cunoscând că acest imobil era revendicat în natură de Burdea Ioan şi Cojoc Erika şi trebuia restituit, în baza Legii nr.10/2001.

În cauză, s-a dispus disjungerea şi continuarea cercetărilor faţă de inculpaţii Anderco Horea, Timciuc Constantin, Dinu Adrian şi Creţu Florin pentru comiterea altor fapte de corupţie.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Satu-Mare.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie, prin rechizitoriul nr.10/P/2003 din 7 august 2003, a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Medinţu Gheorghe, administrator SRL, şi, în stare de libertate, un număr de 12 inculpaţi, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, înşelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, spălare de bani şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.

În perioada 2001-2003, inculpatul Medinţu Gheorghe s-a asociat cu inculpatul Dan Boric, director al Agenţiei comerciale a Sucursalei PECO Arad, căruia i-a solicitat, iar acesta a emis fără drept, un număr de 750 de file CEC şi bilete la ordin, în valoare de 2.323 miliarde de lei, cauzând un prejudiciu SNP PETROM de 452,4 miliarde de lei.

Inculpaţii au indus în eroare, prin manopere dolosive, mai multe bănci, de la care au obţinut, fără drept, credite în valoare de 115 miliarde de lei şi au determinat alte persoane să întocmească, fără vinovăţie, facturi fiscale fictive, în valoare de circa 2000 miliarde de lei.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Arad.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au dispus, în luna martie 2004, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatei Negoiţă Carmen Mihaela, director al Sucursalei Bacău a Băncii Transilvania, şi a altor 24 de inculpaţi (dintre care 7 funcţionari bancari) şi, în stare de libertate, a încă 17 inculpaţi, pentru comiterea infracţiunilor de asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune (bancară), fals, uz de fals, folosirea creditelor în alte scopuri şi spălare de bani.

În sarcina inculpaţilor s-a reţinut că, în perioada 2000-2001, prin folosirea de documentaţii incomplete şi cu date false, au obţinut, cu concursul funcţionarilor bancari inculpaţi în cauză, în mod nelegal, credite de peste 150 miliarde lei (cca. 3,7 milioane euro) de la Sucursala Bacău a Băncii Transilvania.

Creditele au fost folosite în alte scopuri decât cele pentru care au fost solicitate, banii fiind utilizaţi pentru acoperirea altor credite sau au fost retraşi cash şi folosiţi în interes personal.

Cauza se află pe rolul Tribunalului Bacău.

*

Serviciul Teritorial Prahova a trimis în judecată, în luna septembrie 2004, în stare de arest preventiv, pe Frîncu Horia Alexandru, inspector de specialitate şi coordonator al Compartimentului Licenţe - Autorizări din cadrul Autorităţii Rutiere Romane (ARR), Agenţia Prahova, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de luare de mită.

S-a reţinut că, în perioada martie 2002-iulie 2004, inculpatul a pretins şi primit, în mod repetat, aproape 1,4 miliarde lei (35.000 euro) de la 24 de administratori sau asociaţi ai unor firme de transport persoane din judeţul Prahova, pentru ca, în schimbul acestor bani, să nu îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu.

Inculpatul se oferea să atribuie operatorilor de transport rutier traseele judeţene solicitate, chiar dacă firmele respective nu îndeplineau în totalitate cerinţele impuse de ARR. De asemenea, îi asigura că nu va efectua verificările periodice ale autovehiculelor şi nici nu va pune în aplicare eventualele sancţiuni contravenţionale dispuse de alţi funcţionari.

Totodată, inculpatul se angaja să comunice în timp util verificările ce urmau a fi efectuate împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei, Gărzii Financiare sau ai altor organe cu atribuţii de control, pentru ca persoanele de la care a pretins şi primit sumele de bani să îşi ia masuri de prevedere.

În prezent, cauza se află pe rolul Tribunalului Giurgiu, după ce a fost strămutată de la Tribunalul Prahova.

*

Procurorii Secţiei de combaterea infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus, în luna aprilie 2004, trimiterea în judecată a inculpaţilor Mureşan Dănuţ Augustin şi Bunta Vasile, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, respectiv, de dare de mită.

S-a reţinut că, în vara anului 2000, inculpatul Mureşan Dănuţ Augustin, în calitate de inginer şef la o unitate militară din Oradea, a pretins şi primit 20.000 DM, de la inculpatul Bunta Vasile, în vederea asigurării derulării în bune condiţii a contractului cu firma ce executa lucrări de reparaţii capitale la căminul de garnizoană Cluj Napoca.

Acelaşi inculpat, în vara anului 2000, a pretins unor administratori ai unor societăţi comerciale 0,5 % din valoarea unor contracte, de 3.864.664.747 lei (aprox. 100.000 euro), respectiv, 4.060.714.409 lei (aprox. 100.000 euro), încheiate cu o unitate militară din Cluj-Napoca, în scopul de a le aviza favorabil devizele de lucrări.

Instanţa a dispus condamnarea lui Mureşan Dănuţ Augustin (la 3 ani şi 6 luni închisoare cu suspendare) şi a lui Bunta Vasile (la 2 ani închisoare).

În prezent, cauza se află pe rolul Curţii Militare de Apel.

*

Procurorii Secţiei de combaterea infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au dispus, în luna martie 2004, trimiterea în judecată a inculpaţilor lt. col. Vlăsceanu Ion, col. Pavel Stoian, mr. Zavodnik Cristian Mihai, mr. Iancu Florea, lt. col. Marin Irimia, col. Tucaliuc Fănică, mr. Oniga Dumitru şi a mai multor angajaţi civili, pentru săvârşirea mai multor infracţiuni de corupţie.

S-a reţinut că, în perioada 2000 – 2003, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, inculpaţii au pretins şi primit mai multe sume de bani, în scopul de a atribui preferenţial anumitor firme, lucrări de reparaţii şi contracte de construcţii la unităţile militare pe care le administrau.

În prezent, cauza se află pe rolul Tribunalului Militar Teritorial.

*

Procurorii Serviciului teritorial Alba Iulia au dispus, în luna august 2004, trimiterea în judecată a inculpatului Blaga Nicolae, pentru săvârşirea unor infracţiuni asimilate infracţiunilor de corupţie şi a unor infracţiuni de înşelăciune.

S-a reţinut că, inculpatul, în calitate de administrator al unei societăţi comerciale, a obţinut un ajutor financiar nerambursabil pentru investiţii în zone defavorizate, prin ADR, Centrul Alba, în valoare de 9,6 miliarde lei (240.000 euro), pe care l-a utilizat în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste pentru sine. În acest scop, a întocmit în fals situaţii de lucrări, procese-verbale de recepţie, facturi etc., pe care le-a prezentat ADR Centrul Alba, inducând în eroare reprezentanţii acesteia.

Cauza se află pe rolul Tribunalului Alba.

*

În luna septembrie 2004, Serviciul teritorial Mureş a trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Ciortea Radu – şef serviciu în cadrul D.G.F.P. Mureş (Direcţia de control fiscal), pentru comiterea mai multor infracţiuni de luare de mită şi de folosire de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În perioada aprilie - decembrie 2003, inculpatul a pretins şi primit de la administratorul unor societăţi comerciale cu răspundere limitată diferite sume de bani şi foloase materiale, în valoare totală de 30.300 euro, 800 USD şi 111 milioane de lei, pentru a-l favoriza, cu prilejul efectuării controalelor fiscale şi pentru rambursarea TVA. Totodată, i-a furnizat acestuia informaţii despre controalele ce urmau să se desfăşoare ori despre alte societăţi comerciale, în scopul obţinerii unor foloase materiale necuvenite.

Cauza se află pe rolul Tribunalului Mureş.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie a dispus, în luna octombrie 2004, trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaţilor Stanciu Ciprian – şef serviciu credite şi membru în Comitetul de credit şi risc la Banca Transilvania, Sucursala Bacău, şi Negrea Lenuţa – administrator al unor societăţi comerciale, pentru acordarea (în perioada mai 2000 – decembrie 2001) de credite cu încălcarea legii şi a normelor de creditare (determinând obţinerea unui folos necuvenit de circa 2 miliarde de lei, respectiv, 50.000 euro), utilizarea creditelor în alte scopuri, fals şi înşelăciune.

Cauza se află pe rolul Judecătoriei Bacău.

*

Serviciul teritorial Bucureşti a dispus, în luna noiembrie 2004, trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi:

Lazăr Carmen Elena – avocat în cadrul Baroului Bucureşti (în stare de arest preventiv), pentru săvârşirea a două infracţiuni de trafic de influenţă, instigare la fals sub semnătură privată şi favorizarea infractorului,

Lazăr Andrei – procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi

Tudor Puiu Marian - inspector de poliţie în cadrul Biroului de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog al Poliţiei Sectorului 3 Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunilor de fals intelectual şi favorizarea infractorului.

Inculpata Lazăr Carmen Elena, în calitate de avocat în cadrul Baroului Bucureşti, a pretins, la data de 27 mai 2003, suma de 20.000 USD, din care a primit 11.000 USD, de la familia unui cetăţean iranian, afirmând că are influenţă asupra unor lucrători de poliţie şi unor magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru a obţine reducerea pedepsei aplicate cetăţeanului respectiv pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de droguri de mare risc.

În luna septembrie 2003, inculpata a mai pretins 10.000 USD, din care a primit 7.500, de la un cetăţean turc, arestat preventiv pentru comiterea infracţiunii de trafic de droguri, afirmând că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti şi poate interveni pe lângă aceştia, pentru a obţine punerea sa în libertate.

Inculpatului Lazăr Andrei, procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, în exercitarea atribuţiilor sale de serviciu, a atestat împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu referire la calitatea de denunţător a cetăţeanului iranian, faptă comisă în scopul de a ascunde săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă de către soţia sa, inculpata Lazăr Carmen Elena.

Inculpatul Tudor Puiu Marian, în calitate de ofiţer la Poliţia Sectorului 3, Biroul de Combatere a Crimei Organizate şi Antidrog, a făcut menţiuni neconforme cu adevărul în procesul-verbal de prindere în flagrant a unui traficant de droguri de naţionalitate turcă.

Cauza se află pe rolul Curţii de Apel Bucureşti.

*

Serviciul Teritorial Cluj a dispus, în luna noiembrie 2004, trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

Roman Emilia, director economic al Spitalului Clinic de Adulţi Cluj, pentru comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi instigare la participaţie improprie la fals intelectual şi

Pop Gheorghe, funcţionar în cadrul Serviciului tehnic al Spitalului Clinic de Adulţi Cluj, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals şi participaţie improprie la fals intelectual.

În perioada martie 2003 - august 2004, cei doi inculpaţi şi-au îndeplinit defectuos atribuţiile de serviciu privind organizarea unor licitaţii, recepţionarea unor lucrări de reparaţii şi întreţinere, precum şi plata acestor lucrări, cauzând Spitalului Clinic de Adulţi Cluj un prejudiciu de aproape 1 miliard de lei.

De asemenea, din probele administrate în cauză rezultă că valoarea totală a mitei pretinse şi primite de inculpatul Pop Gheorghe, în perioada respectivă şi în realizarea activităţii infracţionale, depăşeşte 450 milioane lei.

S-a disjuns cauza faţă de cei doi inculpaţi, în legătură cu săvârşirea altor fapte de corupţie (trafic de influenţă şi luare de mită), cu privire la atribuirea unor lucrări de construcţii şi reparaţii la secţiile Spitalului Clinic de Adulţi Cluj, fapte prin care s-au cauzat prejudicii de peste 3 miliarde lei.

Cauza se află pe rolul Tribunalului Cluj.

*

Procurorii Biroului de macrocriminalitate economico-financiară din cadrul Secţiei de combatere a infracţiunilor conexe infracţiunilor de corupţie au trimis în judecată, în luna ianuarie 2005, pe inculpaţii:

- Erdely Ede şi Preduţ Gheorghe (oameni de afaceri), pentru săvârşirea infracţiunii de utilizare de credite în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate;

- Katona Levente – fost director al Sucursalei Judeţene BCR Covasna şi Ganea Adelina – economist la aceeaşi unitate bancară, pentru săvârşirea infracţiunii de acordare de credite fără respectarea normelor bancare, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

În perioada 2001 - 2004, Sucursala Judeţeană Covasna a Băncii Comerciale Române, prin reprezentanţii acesteia, a acordat credite de sute de miliarde de lei, favorizând unele firme private, în scopul unor interese personale şi/sau de grup.

Ca urmare a acordării acestor credite, s-a constatat că, în februarie 2004, creanţele extrabilanţiere ale sucursalei bancare respective se cifrau la aproximativ 150 miliarde lei (375.000 euro).

Dintre firmele şi grupurile de firme favorizate de reprezentanţii băncii fac parte şi cele zece societăţi comerciale, constituite în grupul Erdely Ede şi Ţăndărică Marcela (concubina acestuia).

În perioada mai - noiembrie 2001, numai pentru o singură firmă din acest grup, au fost solicitate şi obţinute 42 de credite, în valoare de aproximativ 100 miliarde lei (250.000 euro), bani care au fost transferaţi, prin conturile celorlalte firme controlate de inculpatul Erdely Ede, şi utilizaţi, în cea mai mare parte, în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Judecătoriei Sfântu Gheorghe.

Pentru restul de credite aprobate şi acordate fără respectarea normelor bancare, s-a disjuns cauza, efectuându-se cercetări penale într-un dosar distinct.

*

Procurorii Serviciului teritorial Timişoara au finalizat urmărirea penală faţă de trei inculpaţi, acuzaţi de comiterea mai multor infracţiuni de corupţie sau conexe acestora, în legătură cu derularea de către Administraţia Finanţelor Publice Timişoara a unor activităţi privind organizarea licitaţiilor şi executarea silită a unor societăţi comerciale.

Astfel, în cursul lunii ianuarie 2005, s-a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaţilor:

- Piroska Klara Ilona, director al Administraţiei Financiare a municipiului Timişoara, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită şi complicitate la delapidare;

- Willkovits Petru, administrator de societate comercială, pentru comiterea infracţiunilor de dare de mită, delapidare, evaziune fiscală, instigare la comiterea infracţiunii de fals intelectual prevăzută de Legii contabilităţii, precum şi fals în înscrisuri sub semnătură privată;

- Chioreanu Violeta, director economic la o societate comercială, pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la dare de mită şi delapidare, precum şi de fals intelectual (prevăzută de Legea contabilităţii).

În perioada 2002 - 2004, inculpata Piroska Klara Ilona a pretins şi primit, de la reprezentanţii mai multor societăţi comerciale din Timişoara, foloase necuvenite, materializate, în principal, în construirea, amenajarea şi dotarea unui imobil, evaluat la peste 100.000 USD, în scopul îndeplinirii sau neîndeplinirii unor acte privind îndatoririle sale de serviciu.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Timiş.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus, în luna februarie 2005, trimiterea în judecată a inculpatului Simion Neculai, pentru săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă.

S-a reţinut că, urmare a unei înţelegeri anterioare, la data de 13 decembrie 2004, inculpatul Simion Neculai, fost preşedinte al Tribunalului Giurgiu, a primit de la o persoană suma de 10.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unor magistraţi din cadrul Tribunalului Giurgiu, pentru a-i determina să pronunţe o hotărâre favorabilă într-o cauză civilă, aflată pe rolul acestei instanţe.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

*

Secţia de combatere a corupţiei a dispus, în luna februarie 2005, trimiterea în judecată a inculpatelor Bongioianu Ramona Maria, avocat în Baroul Dâmboviţa, şi Drăgănescu Elena, prim-grefier la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de influenţă.

S-a reţinut că avocata Bongioianu Ramona Maria a pretins şi primit suma de 13.000 USD de la o persoană, lăsând să se înţeleagă că are influenţă pe lângă magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, în vederea obţinerii unei soluţii favorabile (o pedeapsă neprivativă de libertate), în dosarul penal în care aceasta era judecată pentru infracţiunea de furt calificat.

Prim-grefierul Drăgănescu Elena a primit de la aceeaşi persoană suma de 3.500 USD şi a acceptat mai multe bunuri, lăsând să se înţeleagă că ar avea influenţă pe lângă magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în scopul obţinerii unei soluţii favorabile.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Bucureşti.

*

Secţia de combaterea corupţiei a dispus, în luna februarie 2005, trimiterea în judecată a inculpatului Duţă Vasile (fost senator), pentru săvârşirea unui număr de patru infracţiuni de trafic de influenţă.

S-a reţinut că inculpatul, având calitatea de parlamentar (senator), a pretins şi primit un autoturism marca Mercedes în valoare de 40.000 euro, în schimbul exercitării unor acte de trafic de influenţă asupra unor funcţionari publici din cadrul Ministerului Muncii, în scopul aprobării de către aceştia a unor contingente pentru contracte de lucrări ale unor firme româneşti cu firme din Germania.

De asemenea, în cursul anului 2002, inculpatul, în calitate de apărător ales al unei persoane, a primit de la familia acesteia 5.600 USD, promiţându-i că va interveni pe lângă magistraţii Curţii de Apel Ploieşti, pentru a obţine schimbarea încadrării juridice şi, implicit, pentru reducerea pedepsei stabilite de către instanţa de fond.

În scopul punerii în libertate a unei persoane, inculpatul a pretins familiei acesteia suma de 5.000 USD (din care a primit suma de 3.500 USD), promiţându-i că va interveni la procuror, judecător şi ofiţeri de poliţie, cu funcţii de conducere, în scopul sus-menţionat.

Dosarul a fost trimis spre soluţionare Tribunalului Prahova.

*

Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari, prin rechizitoriul nr.1/P/2004 din 15 martie 2005, a dispus trimiterea în judecată a inculpatului plt.maj.(r) Iordache Florică (aflat, în prezent, în executarea unei pedepse cu închisoarea de 9 ani), pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.254 alin.(1), art.289, art.287, art.26 raportat la art.291 şi art.26 raportat la art.215 alin.(1), (2) şi (5) C.pen., cu aplicarea art.41 alin.(2) şi art.33 lit.a) C.pen.

În fapt, s-a reţinut că inculpatul Iordache Florică, în calitate de arhivar la Direcţia instanţelor militare din Ministerul Justiţiei, a eliberat, în perioada anilor 1999-2002, mai multe certificate de arhivă, prin care se atesta, în mod nereal, că persoane domiciliate în municipiul Bucureşti au fost strămutate de regimul comunist, în perioada anilor 1947-1950.

Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată şi a inculpatului Loghin Gheorghe (aflat, în prezent, în executarea unei pedepse privative de libertate), pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.254 alin.(1), art.289, art.26 raportat la art.291 şi art.26 raportat la art.215 alin.(1), (2) şi (5) C.pen., cu aplicarea art.41 alin.(2) şi art.33 lit.a) C.pen.

Inculpatul Loghin Gheorghe, fost angajat al Direcţiei generale de muncă şi protecţie socială a municipiului Bucureşti, l-a ajutat pe inculpatul Iordache Florică să elibereze mai multe certificate de arhivă, care atestau, în mod nereal, că persoane domiciliate în municipiul Bucureşti au fost strămutate de regimul comunist, în perioada anilor 1947-1950.

Inculpaţii Iordache Florică şi Loghin Gheorghe au pretins şi primit bani, precum şi alte bunuri materiale, în valoare de peste 2,5 miliarde lei.

S-a mai dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Ioniţă Teodor, Ioniţă Tănase, Ioniţă Marica şi Olescher Carmen, pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.254 alin.(1), art.289, art.26 raportat la art.291, art.26 raportat la art.215 alin.(1), (2) şi (5) şi art.242 C.pen., cu aplicarea art.41 alin.(2) şi art.33 lit.a) C.pen. Aceşti inculpaţi au intermediat obţinerea certificatelor de arhivă false, pretinzând şi primind bani şi alte foloase materiale, din care o parte au fost remise inculpaţilor Iordache Florică şi Loghin Gheorghe.

Prin acelaşi rechizitoriu, s-a dispus trimiterea în judecată a unui număr de 340 de inculpaţi (beneficiari ai adeverinţelor false), pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art.255 alin.(1), art.26 raportat la art.289, art.291 şi art.215 alin.(1) şi (2) C.pen., întrucât aceştia au dat sume de bani (cuprinse între 50.000-300.000 lei), precum şi alte foloase materiale, pentru obţinerea certificatelor de arhivă false. Certificatele de arhivă false au fost depuse la diferite instituţii (RATB, METROREX, Radiodifuziune, direcţiile de taxe şi impozite etc.), iar inculpaţii au beneficiat de scutiri sau gratuităţi.

Prejudiciul total produs a fost de 1.500 miliarde lei.

S-a dispus, totodată, scoaterea de sub urmărire penală şi aplicarea unor amenzi cu caracter administrativ unui număr de 406 învinuiţi, beneficiari ai unor adeverinţe false, întrucât faptele acestea nu prezentau gradul de pericol social.